Oppskrifter
Fra bestemors kjøkken
Pølser
Porsjoner
Dette trenger du:
Slik gjør du det:

Pølselaging

   

Å stoppe pølser selv var lenge kjent som en utdøende kjøkkensyssel, noe som man så i Emil i Lønneberget sammen med begrep som sylte og Julegudstjeneste. Akkurat når det så som mørkest ut med trasige og smakløse halvfabrikat som knapt inneholder kjøtt, ble det helt plutselig supermoderne å stoppe sin egen pølse.

Det er ikke helt uten grunn at trenden med å lage sine egne pøler har kommet så sterkt den senere tid. Mange pølser man kjøper i butikken kan ofte være både smaks-, farge og kjøttløse. I stedet for å legge penger i noe som man knapt vet hva inneholder, kan man legge litt penger i i en pølse som man har full kontroll på hva inneholder, ikke er det vanskelig heller.

Dette trengs for å lage egne pølser fra bunnen av:

Kjøttkvern

Det finnes både manuelle og automatiske kjøttkverner. En manuell gir selvfølgelig en mer Emil i Lønneberget følelse, men krever en del mer arbeid. Så om du foretrekker å kverne i skaut og tresko med litt mer slit og svette, så bør du bruke en manuell kvern. Noen kan kanskje mene at en automatisk kvern er litt juks, men du sparer en del arbeid. Automatiske kjøttkverner finnes både som separate maskiner, men også som tilbehør til kjøkkenmaskiner.

Pølsehorn

Det er det som forvandler kjøttkvernen til pølsemaskin. Et pølsehorn festes på kvernen, og gjør at man kan få fint formede pølser. De finnes både i plast og i rustfritt stål, med ulik kvalitet og holdbarhet

Pølseskinn

For noen en litt ubehagelig del av pølselagingen. Pølseskinn er fort og godt tarmer. Det er disse som holder pølsene sammen, og som skiller pølser fra kjøttfarse. Tarmene res på pølsehornet, så farsen går direkte fra kverna og inn i pølsa, (dette kalles for å stoppe pølser). Knyt en knute i den ene enden av tarmen før du begynner å stoppe pølsa. For å unngå at pølsa sprekker, så stopp ikke pølsa for fast.

Kjøtt

Man kan bruke mange forskjellige kjøttsorter for å lage egne pølser. Alt fra viltkjøtt som elg, villsvin eller hjort, til oksekjøtt, lammekjøtt og svinekjøtt kan anvendes. Noen ting som kan være viktig å tenke på når det gjelder kjøttet.

Fett

Enten man bruker kjøtt med naturlig høyt fettinnhold, eksempelvis bog/nakkekjøtt fra svin, eller tilsette fett separat gjennom å tilsette spekk. Anvend en passe mengde spekk, og tenk på at kjøttinnholdet ikke må bli for lavt, selv om man vil ha en saftig pølse. Det er en balansegang som enten krever at man følger oppskriften til punkt og prikke, eller med litt fingertuppfølelse, kanskje litt flaks og en del pølseerfaring

Temperatur

Kjøttet skal helst være halvfryst før man maler det. Dette for at pølsen skal bli så saftig som mulig. Om man tilsetter mer væske til farsen, bør pølsene alltid fremstilles kalde, for at væsken ikke skal renne ut ved tillaging.

Salt

Salt kjøttet før maling. På denne måten binder farsen seg mye bedre sammen.

Krydder

En av de store fordelene med å lave pølser selv er at man kam eksperimentere i all uendelighet med ulike krydder og smaker. Krydre kjøttet før det males og ikke vær redd for å leve ut dine kreative impulser. En over-krydret pølse er ikke noen katastrofe, da den kan brukes i mindre mengde for å smaksette andre retter.

        Håper nå at du er klar til å prøve dine pølsedrømmer. Jeg er sikker på et du vil like denne hobbyen.

Grunnfarse grillpølser
Porsjoner Av en kilo kjøttfarse
Dette trenger du:
Grillpølser med en smak av sommer

Grunndeig grillpølse:

1 kg finmalt kjøttdeig. Blanding mellom svin og storfekjøtt. Maks 14% fett.

1 ss salt
1/4 finreven muskattnøtt
1 egg
1/2 finhakket løk
1,5 ts pepper
3,5 dl fløte
1 dl hvetemel

Slik gjør du det:
Rør sammen kjøttdeig og salt til en seig masse. Tilsett egg, mel, løk og krydder under fortsatt omrøring.
Spe sakte med fløte til en god farse.

NB: Hold farsen kald under hele prosessen. Hvis behov avbryt speingen og sett farsen i kjøleskap, slik at farsen ikke blir for varm.
En porsjon farse trenger ca fire meter lammetarm.
Fyll pølseskinnet passe fast, lag en "snurr" pr. 15 cm.

Ønskes en røykt grillpølse, så røyk pølsene liggende i tre kvarter på hver side. eller heng i røyk i en time.
VILTPØLSE
Porsjoner
Dette trenger du:

Viltpølser

 

1½ kg viltkjøtt (gjerne hals),

750 g mellomfett svinekjøtt,

200 g røket spekk/flesk,

1 løk,

3 ts. salt,

1 ts. hel sort pepper,

10 hele allehånde,

2 dl fløte,

2 dl vann,

2 ss. potetmel,

1 ss. hvetemel.

Slik gjør du det:

Mal kjøttet en gang. Halvparten tas fra og blandes

med krydderet, vannet og fløten.

Alt røres sammen med melet og justeres med

vann/fløte til en passende myk konsistens.

Stoppes i svinetarmer og trekkes i ca. 80 grader

varmt vann i 10 min. Tas opp og tørkes

natten over i kjøleskap (henges).

Røkes ca. 20 minutter.

Klar til koking/dagen etter.

Nyeste kommentarer

14.02 | 11:37

40ml røyksyre, sikker? Det var mye!

12.10 | 09:58

Hei
Ser på oppskriftene dine og fikk lyst å bake egglefser til jul. I oppskriften står 1ss bakepulver to ganger....er det noe annet som skal i?

23.08 | 08:01

Hvor får man kjøpt seilaksfarge?

04.09 | 11:32

Hvor lenge skal den ligge i røykbadet?